Kussen met kabel breien met breipatroon

Reuze gezellig op de bank zo'n mooi zelfgebreid kussen. En eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Als je dit soort kussens wilt gaan kopen schrik je van de prijs. Een paar bollen wol in jouw kleur en een paar uurtjes en je kunt genieten van je eigengemaakte kussen. Als je helemaal creatief wilt zijn, kun je ook het binnenkussen zelf maken. Binnenkussens zijn ook voor een paar euro te koop.

Ik vind 40 x 40 cm wel een mooie maat voor een kussen voor op de bank. Je breit dit kussen met lekkere grove wol en naalden dus het is snel klaar.

breipatroon gebreid kussen met kabel 


NODIG OM EEN KUSSEN TE BREIEN:
6 bollen acrylgaren
2 breinaalden nr. 6
1 kabelbreinaald
binnenkussen 40 x 40 cm


BREIPATROON KUSSEN:

Afkortingen:
Vaste = v
Averecht = av
Recht = r

Proeflapje;

Maak aller eerst een proeflapje. De stekenverhouding geeft je een idee over het aantal steken dat nodig is om een bepaalde breedte te bereiken. Het is belangrijk om een proeflapje te breien om te controleren of de afmeting overeenkomt met de stekenverhouding.

Brei met 3 draden acrylgaren over 25 steken het patroon en meet na ca. 15 cm of op hetzelfde aantal steken per 10 cm uitkomt. Als je op meer dan 15 steken per 10 cm uitkomt dan brei je vast en heb je dikkere naalden nodig. Als je op minder steken uitkomt, dan brei je los en kun je beter kleinere naalden gebruiken.

Kabel breien:

Zet 3 steken op de kabelnaald zonder deze te breien en houd de kabelnaald voor je werk. Brei de volgende 3 steken recht ( afbeelding 4 ) Brei daarna de steken die op de kabelnaald zitten recht ( afbeelding 5 ) De steken van de teruggaande naald brei je altijd zoals ze zich voordoen d.w.z. als het rechte steken zijn recht en averechte steken averecht.

Kussenhoes breien

Neem 3 bolletjes acrylgaren en zet met de 3 draden 56 steken op. Brei 4 toeren van het patroon zonder kabels zoals hieronder beschreven. De steken in de teruggaande toeren ( dus de verkeerde kant) , brei je zoals ze zich voordoen.

Begintoer en toer tussen de kabeltoer:
6 r. * 3 av, 6 r, 3 av, 4 r * herhaal het patroon van * tot * een keer, 3 av, 6 r, 3 av, 6 r.
Begin bij toer 5 met de eerstekabeltoer.
Kabeltoer: 6 r. * 3 av, kabel over 6 steken, 3 av, 4 r * herhaal het patroon van * tot * een keer, 3 av, kabel over 6 steken, 3 av, 6 r.

Brei vervolgens kabels in toeren 11 / 17 / 23 / 29 / 35 / 41 / 47 / 53 / 59 / 65 / 71 / 77.

Ga door met patroon breien tot toer 79 en kant alle steken in toer 80 af ( afbeelding 6 )
Werk alle uiteinden van de draden weg. Bevestig je gebreide lap met handgaren en een stiksteek op het kussen. Ik vind het mooier om 2 lappen te breien en deze aan elkaar te naaien, voor en achterzijde van het kussen gebreid.

Als je wilt kun je de kwasten op de hoeken maken. Hier een filmpje hoe je deze kan maken.




Hulp afbeeldingen voor het breien van een kussen 






Reacties

s richter zei…
Waar vind ik afbeelding 8 voor de kwasten?
Die heb ik helaas niet http://hobby.blogo.nl/2009/02/16/kwast-of-franje-zelf-maken/ via deze link krijg je een filmpje waar je ziet hoe je een kwast maakt.
Creafief zei…
De link naar kwasten maken doet het (helaas) niet.